Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Alles zelf doen!

Alles zelf doenIk verblijf al eventjes in Woerden en heb het Fosdishuis nog niet operationeel meegemaakt.
Via email word ik wel op de hoogte gehouden, toch is het moeilijk verslag uit te brengen over hoe het gaat. Ik kan nu wel mooi even vertellen wat er vooraf ging en wat voor eisen er aan de jongeren worden gesteld om mee te mogen doen aan het programma van Fosdis.

Een van de eerste keren dat ik over mijn ideeën sprak met gehandicapte jongeren, vroeg er een aan mij wat ik zou doen als hij zou vallen? Tot zijn verbazing en de mijne ook trouwens, zei ik dat ik over hem heen zou stappen en hem laten liggen. Ongelovig keek hij me aan en zei, nee, dat doe je vast niet. Nadat ik hem nogmaals had duidelijk gemaakt dat de bedoeling van Fosdis is, dat hij straks geheel zelfstandig moet kunnen leven en ik er dan ook niet bij ben, begreep hij wat ik bedoelde. Grijnzend en zelfverzekerd zei hij; Ik ga heel erg mijn best doen Pak Ton en het gaat me lukken ook.

Alles zelf doen 2Het locale bestuur en Mas Muji, die de leiding heeft over de groep, hebben strakke regels opgesteld. Zeker geen makkelijk programma, maar het leven in Indonesië is voor gehandicapten ook niet eenvoudig. De jongeren in het Fosdishuis moeten van het begin af aan alles zelf doen, wat voor handicap ze ook hebben. Het huis schoonhouden, bedden opmaken, de tuin bijhouden, koken maar ook zelf het eten kopen op de pasar. Zij hebben hiervoor een bepaald budget waar ze het mee moeten doen. Alles is er op gericht om de jongeren zelfstandig en zelfbewust te maken. Daarnaast moet er ook nog gestudeerd worden.
Natuurlijk krijgen zij de nodige begeleiding, maar al met al is het geen makkelijk leventje. Toch hebben ze het er graag voor over om straks een eigen en onafhankelijk leven te kunnen leiden. Daar heb ik enorm veel respect voor en zal ze helpen zoveel ik kan.

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.