Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Brotor of een mommer?

Brotor1

Woerdenaar Ton van der Weij heeft zijn leven na zijn ondernemersbestaan in dienst gesteld van Fosdis en woont in Indonesië om kinderen, die moeten leven met een beperking een betere toekomst te bieden. Het WoerdensNieuwsblad publiceert maandelijks Tons epos.

Hallo, allemaal! Rare koptekst, maar dat leg ik u zo wel uit. Het Fosdis project ligt volledig op schema en als u dit leest is het operationeel. Op 4 december namen we de eerste besluiten en nu 3 maanden later is het project van start. Ik ben er wel een beetje stil van met hoeveel passie en doorzettingsvermogen er hier aan de realisering van het Fosdisproject is gewerkt, en door practisch allemaal gehandicapte mensen. We zijn er nog niet, dat besef
ik maar al te goed, maar het geeft een goed perspectief voor de toekomst. In mijn volgende verslag zal ik u de eerste reacties van een paar van de deelnemende jongeren geven.

Goed, nu even terug naar de vreemde kop. Ik ga een aantal keer per week naar het Fosdishuis in het noorden van Yogya, ik woon in het zuiden, ruim 3 kwartier rijden met de taxi. Kost me telkens € 3,50 en dat is wel 4 dagen eten voor een kind. Dacht, zit nu toch in mijn derde jeugd, ik koop een motor, een felrode 108cc. Nou ja, motor, een soort kruising tussen een brommer en een motor, vandaar de koptekst. Rijdt wel 140 kpu, dat monster maar ben nog niet verder gekomen dan 80, vind ik wel even genoeg. Het is hier het makkelijkste vervoermiddel, er rijden er alleen al in Yogya zo'n 250.001, de mijne meegeteld. En wat ze er allemaal niet mee vervoeren, je houdt het niet voor mogelijk. Een driezitsbank, enorme balen rijst, een hele groentewinkel, een geit of 2 dozijn kippen, pootjes aan elkaar en over het zadel. Heb ze hier verteld dat wij in Nederland een Partij voor de Dieren hebben, brullend lagen
ze over de vloer.

Brotor2Ik heb er overigens wel een paar weken over gedaan om aan het verkeer hier te wennen en ben ook al 'tig keer' verdwaald. Gewoon blijven rijden tot je iets bekends tegenkomt of je tank leeg is, is me ook al gebeurd.  Verkeersregels zijn er wel, maar ach wat heb je er aan, iedereen lapt ze toch aan zijn slipper en de politie kijkt pas als ze uang (geld) nodig hebben. Alleen een helm is echt verplicht en die draag ik dus ook braaf, want als ze mijn witte kop zien is er altijd wel een agent in een te strak uniformpje wakker die denkt: Aduh! daar rijdt een makkelijk extra'tje. Door het rode stoplicht rijd je net zo lang tot de andere, "groene" kant je in de weg gaat rijden en spookrijden is uiterst normaal. We rijden hier links maar als ik naar een toko aan de overkant moet, zet ik langzaam mijn motor voor het verkeer, ze stoppen echt wel een keer en dan rij ik vast een paar honderd meter rechts, geen probleem hoor. Hoef ook geen rijbewijs te kopen, want ze begrijpen mijn rijbewijs hier toch niet en er staat een brommertje op, prima toch.
De enige verkeersregel die hier telt is opletten, verdraaid goed uit je doppen kijken, want ze komen van alle kanten op je af en passeren je ook aan alle kanten, met of zonder licht. Richting aangeven? Ik zou er maar niet op rekenen.
Becaks, de fietstaxi's, mogen alles en keren ook gewoon op de weg, fietsen van links naar rechts. Maar hou er rekening mee, want ze zijn hier absoluut een beschermde kliersoort. Bussen, die stinken als een durian en bijna uit elkaar vallen van ellende, zijn het ergst. Mogen overal stoppen en nemen altijd voorrang, of ze het nu hebben of niet. Hebben gewoon lak aan je, hoewel je hier amper meer van lak kunt spreken. Opletten dus!

Parkeren is echter geen enkel probleem, je zet hem gewoon ergens neer, of hij in de weg staat of niet. Er is altijd wel iemand met een fluitje die er voor 5 cent op let en een kartonnetje op je zadel legt, ter voorkoming van
plaatselijke oververhitting.

Volgende keer weer meer over het Fosdisproject, ik ga me nu zeer oplettend in een nieuw verkeersavontuur storten.
Denkt u nog even aan uw schenking voor de veiling en kijk ook op www.fosdis.com!

Ton van der Weij,
Yogyakarta, Indonesië