Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Dit keer even niet!

Dit keer even nietHet project draait goed maar ik heb een aantal ontwikkelingen in gang gezet waar ik jullie de volgende keer over zal berichten. Nu maar even iets over mezelf, misschien ook wel leuk.
Sinds 3 weken heb ik een pembantu, Wati, die mijn huis schoonhoudt, voor me wast, strijkt, kookt en alles wat er meer nodig is om zo’n ouwe koloniaal te behagen. Het is de gewoonte hier, als je er komt wonen, dat je de buren uitnodigt om kennis te maken. Daar hoort natuurlijk ook eten bij. Mijn huisgenoot André had het al helemaal gepland, wanneer, wat er voor snacks en eten moest komen en dat ik moest koken. Dat ik tegensputterde en zei dat we daar Wati voor hadden, maakte geen indruk, ik moest en zou koken. Nederlandse snacks en makanan Indonesia, habis perkara, basta!  Ik ga jullie niet vervelen met wat ik allemaal heb gemassakt, maar een ding wil ik vermelden; Bitterballen!!!
Kip, ayam kampong, gekocht op de pasar pagi, kakelvers, hoewel kakelen zat er niet meer in, en lekker goedkoop. Alles zat er nog op en aan, ook de kop en poten. Toen ik die weg wilde doen brak de hel los; hoe ik het in mijn kale kepala haalde om het lekkerste weg te gooien? Krokant frituren en het is een heerlijke snack. Afijn, verstand op nul en het spul in de koelkast gedeponeerd. Toen bloem kopen, maar alles wat meel is heet hier tepung, zoek maar uit. Ik vond uiteindelijk een zak met een afbeelding van tarwe-aren er op, moest wel bloem zijn. Nu op zoek naar paneermeel, kennen ze helemaal niet, dus moest ik er iets op vinden. Brood gekocht, gesneden en in de zon droog en hard laten worden. In een theedoek en de fles erover, zoals mijn grootmoeder het ook deed. Wat een gemak en luxe hebben jullie toch in Belanda.
Mijn ballen zijn overigens uitstekend gelukt en werden  zeer gewaardeerd. Ga ik de jongeren in het Fosdishuis ook leren maken.

In mijn vorige verslag heb ik een oproep gedaan een bedragje te storten voor deze jongeren. Terima kasih mensen, maar een aantal is het vergeten of is het nummer kwijtgeraakt, daarom  hier nog eens:
Giro 4 83 73 93 ten name van stichting Fosdis te Woerden. Niet vergeten nu, ze zijn het waard!

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.