Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Hele fijne kerstdagen

Hele fijne kerstdagenDe meisjes uit de groep zijn allemaal goed terechtgekomen. Ze komen me thuis enthousiast vertellen over hun nieuwe leven. Ik ben een gelukkig mens. Het huis is weer bijna vol, 5 jongens en 2 meisjes deze keer.

Ik zal jullie het verhaal vertellen van Yuli, een van de jongens die Fosdis heeft opgevangen.
Yuli is 23 jaar en komt uit een klein dorpje op Oost-Java. De naam van dat dorpje heb ik me al 3 keer ernstig in verslikt, zal ik jullie niet aandoen. Na een ernstig motorongeluk is hij door de plaatselijke "dokter" niet erg juist behandeld.
Toen hij bij een Duitse stichting terecht kwam, constateerde men dat hij een ernstig verbrijzeld been had dat "wild" aan elkaar gegroeid was. Hij heeft inmiddels 6 operaties achter de rug en moet er nog minstens 2 ondergaan.
Op mijn vraag hoe zijn ouders er onder waren, kreeg hij een verbeten trek op zijn gezicht en wendde zich van me af.
Mas Muji, onze trainer vertelde dat hij zich erg teruggetrokken en schuw gedraagd. Ik ben toch met hem doorgegaan en na veel op hem inpraten vertelde hij dat zijn ouders en zusje vreselijk kwaad op hem zijn en hem verwijten dat zij het nu zo slecht hebben. Yuli was bouwvakker en enige kostwinner. Vader en moeder werkeloos en hij betaalde ook de studie van zijn zusje.
Bouwvakker zal hij nooit meer kunnen zijn. Aan de overkant zijn ze een huis aan het bouwen en als ik zie hoe ze als aapjes over de bamboo "steigers" manouvreren, kan ik me dat ook helemaal indenken.
Yuli is bij Fosdis terecht gekomen omdat de operaties en het ziekenhuis wel worden betaald, maar niet de revalidatie. Daar zullen wij voor zorgen en we hebben ook al een leuke baan voor hem, weet hij nog niet, eerst alle noodzakelijke trainingen. Hij heeft me beloofd zijn best te doen en uiteindelijk heb ik hem, met mijn gekke kop, toch een beetje aan het lachen gekregen. Iets dat hij, triest genoeg, echt niet meer kon en hij zei mijn motto: Als ik echt iets wil, kan ik het ook! Geweldig.

De kerstdagen komen er weer aan, een feest van liefde en vrede, maar ook van welgevulde tafels. Gun Fosdis en de kinderen ook een klein beetje en maak een bedragje over naar ING 4837393 t.n.v. stichting Fosdis te Woerden, zij hebben jullie support hard nodig. Een hele mooie kerstgedachte!

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.