Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Koekebakkers!

KoekebakkersNa me, met mijn brotor door het chaotische verkeer te hebben gewurmd, lukt me steeds beter, kreeg ik in het Fosdishuis te horen dat ze daar roti gaan bakken.
Het leek de meiden een goed idee om voor Lebaran, het suikerfeest aan het eind van de Ramadan, roti te gaan bakken en verkopen om zo zelf ook wat rupiah voor Fosdis te verdienen. Ik vond het een uitstekend idee, ze kunnen er veel van leren, maar wat moesten ze in hemelsnaam met roti. Roti is brood en geen orang eet hier brood, alleen die rare bleekneuzen.
Mijn Indonesisch mag nog heel wat worden bij gebamboet, want bijna alle deegwaren die worden gebakken noemen ze hier roti. Koekjes, zoutjes, brood en cake, allemaal roti.

Er werd ergens een tante opgegameland, het is hier allemaal familie van elkaar, om de meiden les te geven. Ze hebben 8 soorten koekjes gebakken,ook kaasstengels, erg lekker, je proefde zelfs echt kaas.
Op de plastic doosjes, heten hier stopfles, geen idee waarom, werden ze kastengels genoemd. Heb ik ze uitgelegd dat dat iets heel anders betekende, iemand die ongeoorloofd met zijn vingers in de kassa graait heeft kastengels, en dit zijn kaasstengels. De meiden lagen dubbel van het lachen maar het bleven kastengels.

Later zag ik in de supermarkt dat ze daar ook zo genoemd worden. Weet dus niet of ze het grappig vonden of dat ze om mijn dommigheid lachten. Maakt ook niet uit, ze hebben 50 kilo roti gebakken en alle doosjes zijn verkocht.Netto heeft dit voor Fosdis 350.000 rupiah opgebracht, omgerekend zo'n € 23,=. Dat is veel geld hier, kunnen we weer het een en ander van doen, we zijn dan ook apetrots op de meiden.
Voorzitter Ibu Maria ook, en heeft iedereen, de meisjes en de vrijwilligers, bij haar thuis uitgenodigd voor een gezamenlijke maaltijd als het magrib, tijd om te eten, is. Goed om elkaar beter te leren kennen en goed voor de samenwerking, goed voor Fosdis.

Koekebakkers2Het was heel prettig om op een informele manier met elkaar te zijn en te praten over de toekomst van Fosdis, een droom die, hoewel nog klein, werkelijkheid is geworden. Dank zij de giften van jullie en de medewerking van Wilde Ganzen.
Wij kunnen geen dure tv programma's maken, kostbare reklame sturen of grote prijzen weggeven, want iedere euro moet aan het doel worden besteed.
Geef daarom toch nog even het gironummer voor het geval dat jullie het kwijt zijn: ING. 4 83 73 93 t.n.v. Stichting Fosdis, Woerden. Help hen, ze verdienen het.

Salem en ik hou jullie op de hoogte.