Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Een grote asbak!

OpvangtentenIk heb begrepen dat jullie in Nederland redelijk op de hoogte worden gehouden over de uitbarstingen van de vulkaan gunung Merapi.
De kinderen uit het Fosdishuis zijn gelukkig op een veilige plaats ondergebracht en komen nu bij van het opgelopen trauma. Ik weet het, is een geheel andere cultuur hier, maar moest toch wel even slikken toen ik hun onderkomen bij daglicht zag. Je zou er in Nederland nog geen paard in stallen, maar zij voelen zich er veilig en dat is veel belangrijker dan luxe.

Hulpgoederen verdelenRond middernacht is er weer een eruptie geweest, de vierde en ergste tot nu toe. Enorme ladingen gloeiende lava kwamen naar beneden, je kon het bij mij thuis, op 38 km afstand, ruiken. De stad is bedekt met een dikke laag zand en as. Op de motor moet ik mijn helm helemaal sluiten en een masker op, erg lekker met 30 graden. Iedereen draagt een masker, zelfs het personeel in de winkels, om de luchtwegen schoon te houden.
Het vliegveld van Jogja is al enige dagen gesloten vanwege de dikke laag as op de startbaan. Het is overal een enorme paniek, velen proberen naar familie op een ander deel van Java te vluchten, zelfs al ligt hun huis niet echt in de gevarenzone. Ze vertrouwen de opvangtenten ook niet.
Vrachtauto's, volgeladen met angstige mensen. Een soort radeloosheid heerst er. Wat er nog bij komt is de rivier die dwars door Jogja loopt, de Progo. Hij loopt langzaam vol met lava, allerlei troep en ook dode dieren komen met de stroom mee en vormen het volgende gevaar, allerlei ziektes.

Troep in de rivierKinderen spelen in het nog 75 cm diepe, stinkende, gele water en de ouderen proberen vissen te vangen die nu op grijphoogte zwemmen. De Borobudur, op 50 km van Jogja, is gesloten.
Er ligt meer dan 15 cm as op de tempel en de kampongs er omheen zitten zonder elektriciteit en de communicatie is op een nulpunt. Bomen en zendmasten zijn afgeknapt onder het gewicht van de as en zijn op wegen en huizen terecht gekomen. Overal as, je ziet het, voelt, ruikt en proeft het. Een grote asbak hier.

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.

Ton van der Weij
Jogjakarta
Indonesiё.Spelen in de rivier