Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Een schokkende ervaring

Een schokkende ervaringDeze column is geschreven door Betsy van der Weij tijdens haar verblijf in Indonesie.

Jogjakarta, een stad die me ook nu weer in verwarring brengt. Zo groot als de provincie Utrecht en met het hoogste aantal motoren van heel Java. Dat merk ik dagelijks. 62 jaar, 40 jaar getrouwd en nu samen met Ton op de moter. Maar het voelt nog steeds goed en vertrouwd, dus waarom niet.
Motoren passeren links, rechts, voor, langs, tussen auto,s door. Bij de stoplichten staan verlichte cijfers, van 50 naar 1. Dan trekken er 20 tot 30 tegelijk op. Kijk alleen rechts of links, vooruit zou me een hartstilstand bezorgen. Er geldt hier maar 1 regel: OPPASSEN. Maar zoals alles, het went.

Jogja is een stad van tegenstellingen, mooie huizen maar de gevolgen van de aardbeving zijn ook nog zichtbaar. Prachtige winkelcentra naast armoedige kampongs (wijkjes). Modische jongelui naast slapende becak-drivers op blote kaki's. Salarissen van 25 tot 30 euro per maand, waar ze 7 dagen hard voor moeten werken. De prijzen zijn met onze euro,s een lachertje.
De masseur komt thuis. Masseert mijn voeten, benen voor en achter. Armen en handen. Buik, rug en nek en begint dan aan mijn hoofd te plukken. Hij is daar dik een uur mee bezig voor € 2,50, voor die prijs krijg ik in Nederland niemand aan mijn bed, dus laat ik hem maar iedere week komen.
Overal warungs, kleine eettentjes langs de weg, hoe bestaat het dat ze allemaal de kost kunnen verdienen. Fruitstalletjes die om 10 uur in de avond nog open zijn, maar vooral heel veel mensen op straat.
Kinderen in schooluniformen, spelend langs de kant van de weg op hun blote voeten. Universiteiten, een School of Art and Design. Een wereld van tegenstellingen.
Een schokkende ervaring 2De eerste dagen een vreemde gewaarwording. Je leert al snel met oosterse ogen te kijken.
Dit lukte niet al te best bij mijn eerste bezoek aan het Fosdishuis. Een schilder zou hier goed werk kunnen doen. Erg sober maar ook overviel me daar de blijdschap van de kinderen. De dankbaarheid van Mas Mudji, dat daar zijn droom waarheid werd. Hier kan hij de kinderen echte aandacht geven, praten wat hun angsten zijn en ze weer vertrouwen in de toekomst geven. Daar is geld voor nodig. Wat hebben wij het goed in Nederland. Daarom giro 4837393 t.n.v. Fosdis, Woerden.
Mij hoor je niet meer zeuren over de financiele crisis, de kou of de warmte, ik blijf hier nog even.

Groetjes.