Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Vulkaanuitbarsting!

Gunung Merapi 1'Kami takut sekali, we waren zo vreselijk bang'

De meest aktieve vulkaan ter wereld, de Merapi, is weer aktief. Hij ligt op 35 km. van het centrum van Jogjakarta en is in 2006 ook al behoorlijk bezig geweest.
Het Fosdishuis ligt er ongeveer 15 km. vandaan en ligt in de z.g. "gevarenzone". Ik heb het in 2006 al kunnen ondervinden, overal as, zelfs op 38 km. afstand, waar ik nu woon. Werd al een tijdje voor gewaarschuwd. Veel mensen die op de berg wonen, zijn geevacueerd en op een veilige afstand in tenten ondergebracht.

Kreeg dinsdagavond om 11 uur een sms van onze trainer Muji uit het Fosdishuis, dat de vulkaan was uitgebarsten. Enorme paniek onder de jongeren, ze wisten werkelijk niet wat ze moesten doen. Ze zijn niet echt mobiel en waren doodsbang. Muji heeft hen, en zichzelf, na een poosje rustig gekregen en uitvoerig besproken hoe te handelen. Ik ben er de volgende ochtend vroeg naar toe gereden, met een grote doos koekjes. Het was ontroerend hoe blij ze waren me te zien. Ze klampten zich aan me vast en zeiden: Pak Ton, kami takut sekali, we waren zo vreselijk bang. Ze hebben gezamenlijk op de vloer, vlak bij de voordeur, gebeden en geprobeerd wat te slapen.

Gunung Merapi 2Tijdens de uitbarsting kon je geen hand voor ogen zien, een dikke stinkende grijze wolk lag over de hele kampong. Constant gerommel, aardschokken en op tv verslagen over de aardbeving en de tsunami op de Mentawai eilanden bij Sumatra. Werd je ook niet echt vrolijker van.
De wind draaide en s'morgens was het weer "schoon", maar de aardschokken bleven. Betekent volgens de deskundigen dat er meer erupties volgen. Er zijn nu 33 doden geteld. Ook de "wachter van de Merapi", die in "sujut", gebedshouding in zijn huisje, dat hij weigerde te verlaten, is gevonden.

Veel mensen hier hebben een behoorlijk trauma overgehouden aan de uitbarsting en de daar op volgende aardbeving van 2006. Terwijl ik dit schrijf, krijg ik het bericht dat de Merapi weer is uitgebarsten. We zien wel wanneer hij kalmeert.

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.

Ton van der Weij,
Jogjakarta,
Indonesie.