Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Ayuk,een doorzettertje

Ayuk een doorzettertjeIn maart 2009 kwam ze met nog vijf andere meisjes het Fosdishuis binnen, de allereerste groep van Fosdis. Ayuk, een meisje van 19 jaar, vanaf haar geboorte zwaar gehandicapt, haar onderlijf geheel verlamd. Geen scholing omdat alle scholen haar weigerden. Ze zou de andere kinderen teveel afleiden. Lezen en schrijven leerde ze van haar ouders en haar oudere zus.
Ze kwam binnen als een schuchter meisje zonder enig zelfvertrouwen. Al snel ontpopte ze zich als een zeer pientere en leergierige leerling die op een zeker moment tijdens de assertiviteits-training, het overnam van de trainer. Een voorbeeld voor de andere meisjes, die daardoor ook steeds enthousiaster werden.

Tijdens de opleiding tot modiste en de Engelse lessen nam ze vaak het voortouw en durfde aan te geven wat er kon worden verbeterd.
Na afloop van de trainingen heeft Fosdis voor een goede baan en passend onderkomen gezorgd. Dit was nog maar het begin, ze wilde verder. Na een jaar heeft ze haar baan opgezegd en van het gespaarde geld een naaimachine gekocht. Thuis, in haar kamertje, begon ze haar eigen bedrijfje. Snel kreeg ze de naam dat ze uitstekend werk afleverde en het aantal klanten groeide zo, dat ze er een meisje bij moest nemen.

Ze is een prachtig zelfstandig mens geworden, die heel goed weet wat ze kan en wil. Momenteel doet ze, van haar zelf verdiende geld, een computer-administratie cursus, waar ze in oktober mee klaar is. Haar bedrijfje draait intussen gewoon door, met hulp van haar moeder en zus. Er is veel behoefte aan goede secretaresses, zeker als die met een computer weten om te gaan en goed Engels spreken.

Ayuk is een bijzonder meisje, die haar beperkingen heeft ingeruild voor een positieve en zelfbewuste kijk op haar kunnen en willen. Een geweldig bewijs dat het Fosdisconcept uitstekend werkt.
Het Fosdismotto "Als je iets echt wil, kan je het ook" is hiermee wel bewezen.

Naast de gebruikelijke wensen, een leuke baan en trouwen, heeft ze nog een bijzondere wens. Ayuk wil iets gaan betekenen voor Fosdis, partime lessen geven, om haar dankbaarheid te tonen voor de kans die ze heeft gekregen. Met haar positieve instelling is ze een enorme aanwinst en van harte welkom in ons team.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jokjakarta.