Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Dat kleine frutseltje

Dat kleine fruseltjeDe verhuizing is bezig. Was makkelijker gezegd dan gedaan. Toen we de onderhandelingen met de school wilde beginnen, bleken er ineens een paar bestuurderen tegen de komst van gehandicapte jongeren te zijn. Zit je dan met je mooie plannen. Het hele dorp Bantul was inmiddels wel op de hoogte dat we ruimte zochten voor ons project.
Het hoofd van de dessa Kretek, een deel van Bantul, bood onmiddelijk een leegstaande school aan. We zijn gaan kijken en waren direct enthousiast. Er moet ook wel grondig gerenoveerd worden, maar het wordt beduidend goedkoper als bij die eerste school. De onderhandelingen met het gouvernement zijn gaande, de volgende keer weet ik meer.

Even terug naar "onze" Fosdisjongeren. Op twee na zijn ze allemaal "bekerja luar", elders aan het werk. Bijna wekelijks heb ik sms- contact met hen want we blijven ze volgen en als het nodig is, helpen om eventuele problemen op te lossen. Het gaat goed met hen en bieden uit zichzelf aan om mee te helpen met de renovatie. Prima instelling.

Arti, onze eerste Fosdisbruid meldde vol trots dat ze nu drie maanden zwanger is.

Nu een lesje natuurkunde. Ging met vrienden op bezoek bij hun ouders in een kleine kampong ergens in de bergen. Zo'n bezoek is altijd een belevenis, de hele kampong wist al dat er een orang putih, een blanke, op bezoek kwam. Waarschijnlijk de eerste blanke die deze kampong bezocht, een bezienswaardigheid op twee kaki's.
Rondom het dorpje overal regenwoud, afgewisseld met rijstterassen, prachtig. Zittend op het terras van de familie, kon ik die mooie natuur goed in me opnemen. Ik ontdekte bomen vol peervormige, oranje vruchten met een frutseltje er onder aan. Op mijn vraag wat dat was, werd er onmiddelijk een geplukt en kreeg ik uitleg. Dat oranje geval is wel eetbaar maar niet echt lekker, dat frutseltje eronder, daar gaat het om. Dat wordt één enkele cashewnoot, begrijp de prijs nu ook beter.

Of jullie allemaal braaf die euro in de collecte-bussen hebben gedaan weet ik nog niet, meld ik jullie de volgende keer.

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.