Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Een eigen (Fosdis)bedrijfje

Een eigen FosdisbedrijfjeDe derde groep heeft inmiddels het Fosdishuis verlaten en plaats gemaakt voor groep 4. Als afscheid heb ik ze allemaal bij mij thuis uitgenodigd en voor hen gekookt. Indonesisch natuurlijk want de meeste van hen komen rechtstreeks uit de kampong en vinden het Hollandse eten tidak enak, niet lekker. Had o.a. sambal telur gemaakt, eieren in een pittige saus. Het recept hiervan staat op www.fosdis,com
Ibu Betsy was er ook bij en had voor hen chocola uit Nederland meegebracht wat met groot applaus werd ontvangen. Zoiets lekkers krijgen zij hier nooit. Pak Ton had het eten op de juiste manier klaargemaakt want ze wilden het overgebleven eten graag mee naar huis nemen, wat natuurlijk ook mocht.

Er was een heel emotioneel maar toch ook ontspannen sfeertje, dit was toch een afscheid. Ook het feit dat zij waren uitgenodigd in het huis van een bule, een blanke buitenlander.
Ik heb een kort motiverend toespraakje gehouden, met natuurlijk het Fosdis motto: "Kalau kamu mau, kamu bisa!", "Als je iets wil, kan je het ook." Daarna hielden twee jongeren ook een emotioneel toespraakje, in het Javaans, waar ik geen bola van snapte. Werd me later uitgelegd dat ze ontzettend dankbaar waren dat ze aan het Fosdisprogramma mochten deelnemen en ook zeker doorgaan met alles wat ze geleerd hebben.
Betsy, die dit voor het eerst meemaakte, zat met kippenvel alles te bekijken en aan te horen, zo blij, gemotiveerd en assertief deze jonge gehandicapte mensen zijn geworden in zeven maanden tijd. Ons concept werkt en dat is fantastisch om te zien en mee te maken. De vier meisjes hebben een vaste baan als modiste gekregen met een normaal salaris.

Een eigen Fosdisbedrijfje 1Muklis, onze jongste knul van 18, onthulde vol trots dat hij met de andere 3 jongens een eigen bedrijfje ging starten, het vervaardigen van sangkar burung, vogelkooien. Een hot item hier in Indonesie. Hij is gekozen als manager, wat begrijpelijk is, hij is het meest bijdehand en met zijn kunstpootje ook het meest mobiel.
Met een beetje hulp van Fosdis en andere sponsors hebben ze al machines gekocht en gaan deze maand van start. Geweldig, mogen we allemaal trots op zijn.

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.

Ton van der Weij
Jogjakarta.