Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Een Fosdis tussendoortje

Een Fosdis tussendoortje 1Als jullie denken dat ik hier alleen maar op mijn luie pantat de koloniaal zit uit te hangen, hebben jullie het mooi mis.
Hoewel pikir, denken een zeer vermoeiende en tijdrovende bezigheid is, heb ik me ook weer op mijn hobby gestort, koken. Liever gezegd, het produceren van Hollandse snacks. Bitterballen, nasi-schijven, garnalenkroketjes en dat soort frutsels. Waarom? Heb een van mijn hersenkronkels recht getrokken en bedacht dat het Fosdis projekt binnen vijf jaar meer zelfstandig moet kunnen worden. Haar eigen sarong moet kunnen ophouden.
Een klein beetje hulp en steun van jullie zal altijd welkom blijven natuurlijk, maar toch minder afhankelijk van donors.

Kwam op het idée om een productielijn voor snacks op gaan te zetten. Voor de binnenlandse markt hier, wat al een hele uitdaging op zich is. De mensen hier zijn net Hollanders, wat de boer niet kent... Heb me wel erg verkeken op het maken van die snacks hier. Denk niet, kookboek lezen en maken die handel. Probeer eens een bitterbal mooi rond te maken in een temperatuur van boven de dertig graden. De ragout loopt tussen je vingers uit. Of een nasi cakram, nasischijf, valt uit elkaar van de hitte. Maar ik kan die gehandicapte gassies ook niet in een gekoelde ruimte laten werken. Ze barsten hier al van de kou als het tweeentwintig graden is. Heb dus nieuwe receptuur ontwikkeld, die hier wel te gebruiken is. Met produkten die hier te verkrijgen zijn.
Normale paneermeel vind je hier niet, allemaal veel te manis, zoet. Heb een Belgische bakker gevonden die geen suiker in zijn brood verwerkt, de krent. Sneetjes drogen in de mata hari, de zon en malen die hap. Je wordt aardig creatief hier. Heb inmiddels de receptuur voor acht verschillende snacks klaar. Toen moest er getest worden. Heb als eerste onze eigen jongeren gek gemaakt. De meesten komen rechtstreeks uit de kampong en hadden nog nooit een bitterbal of nasischijf gezien, laat staan geproefd. een fosdis tussendoortje 2Mijn lachspieren schoten spontaan in een kramp toen ik zag hoe ze minuscule hapjes namen van die vreemde gevallen. Hoe ze er naar keken alleen al. Het ging er naar enige aarzeling in als koek en nu na meer dan vijftig proefpersonen, ziet het er zeer hoopgevend uit.

Nu nog het geld bij elkaar krijgen voor het nieuwe onderkomen, dan kunnen we volgend jaar starten.
ING. 4 83 73 93 ten name van stichting Fosdis in Woerden.


Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.
Ton van der Weij,

Jogjakarta.