Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Een straf van hogerhand

Een straf van hogerhand 1Groep vier is nu halverwege het trainings programma van Fosdis en ik moet helaas melden dat een van de meisjes vroegtijdig heeft afgehaakt.
Was ik al een beetje bang voor want ze had heimwee. Ze wilde zelf doorgaan maar werd door haar gedrag een remmende factor voor de andere meisjes. De sfeer is nu dan ook beduidend verbeterd en je kunt het resultaat van de trainingen zien en horen.  Er wordt gelachen en gezongen. De meisjes zijn nu in opleiding tot modiste. Als ze klaar zijn krijgen ze alle vijf een vaste, betaalde baan en ook onderdak, daar heeft Fosdis al voor gezorgd.

Een van de meisjes, Petie, 19 jaar, komt uit Kudus, een flinke stad in het noordoosten van Java. Petie is geboren met een rechter voetje dat krom op het been zit, waardoor ze op de buitenkant loopt. Geboren in een zeer streng orthodox gezin, werd dit gezien als straf van hogerhand. Moeder gaf vader de schuld en andersom. Geen bepaald vreedzame sfeer voor een opgroeiend kind. Uiteindelijk vertrok vader voorgoed. Petie gaf zichzelf de schuld van de scheiding van haar ouders en werd steeds wereldvreemder. Als er visite kwam moest ze de kamer uit. Petie had geen enkel sociaal kontakt, wat goed te merken was toen ze in het Fosdishuis kwam. Ze sloot zich ook af voor de andere meisjes, een zielig eenzaam vogeltje.

Een straf van hogerhand 2Onze trainer was echter onverbiddelijk en haalde haar overal bij. Langzaam kwam ze op gang en merkte ook dat ze niet de enige was met een beperking. Nu, drie maanden verder, heeft ze zich ontwikkeld als een leergierig lachebekje. Ze kan praten en grapjes maken over haar kaki gila, "gekke" voetje, zoals ze het noemt. Heeft geleerd en begrepen dat ze nooit de honderd meter horden zal kunnen lopen, maar wat belangrijker is, dat ze héél veel wel kan. Dat ze een waardevol mens is.
Het samenwerken met de andere meisjes gaat prima en als de trainingen in augustus zijn afgelopen hoeft ze niet terug naar Kudus. De vijf meisjes komen in hetzelfde atelier te werken en wonen dan ook bij elkaar.
De sociaal-psychologische aanpak van Fosdis werkt.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.