Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Fosdis gaat exporteren!

Fosdis gaat exporterenEen vroegere collega van mij, Marcel, die nu een groothandel heeft in glas- en kunstobjecten, kwam naar Indonesië, op zoek naar nieuwe, aparte objecten. Hij logeerde een tijdje bij mij en dan hoort er ook een bezoek aan het Fosdishuis bij natuurlijk.

Vol bewondering bekeek hij wat de meisjes van groep 4 allemaal gemaakt hebben. Prachtige kanten kebaya's, feestelijk blouses, bezet met lovertjes en kraaltjes, die ze er allemaal met de hand opzetten. Vol trots lieten de meisjes hun bij Fosdis geleerde vaardigheden zien en genoten zichtbaar van de belangstelling. Op 17 augustus, Independence Day, is hun training voltooid en gaan ze met hun vieren een nieuw, zelfstandig leven tegemoet. Een normaal betaalde baan en een goed onderkomen heeft Fosdis al voor hen geregeld.

Toen naar de "vogelkooiboys" natuurlijk, die, op hun eigen verzoek, nog een tijdje onder de vlag van Fosdis werken. Zij hebben hun "werkplaats" in de gazebo, het tuinhuisje op het Fosdisterrein. Waterdicht gemaakt met stukken zeil en plastic, zoals de gemiddelde werkplaats er in Indonesië uitziet. Er zijn al ruim 150 kooien gemaakt en verkocht. In allerlei maten en met of zonder kunstig houtsnijwerk. De jongens doen het erg goed, ze regelen alles zelf, de inkoop van o.a. het hout en de verf, maar ook de verkoop van de kooien.

Marcel was hevig geinteresseerd in de prachtige, volledig houten kooien en begon met de jongens te onderhandelen. Dat deden ze werkelijk geweldig. Zonder de schroom en de terughoudendheid, die hier zo'n beetje kultuurgoed zijn. De trainingen van Fosdis werpen duidelijk hun vruchten af.

Na een half uurtje stevig onderhandelen over de prijs en de kleuren, heeft Marcel een aantal kooien gekocht, die september aanstaande per container richting Nederland gaan. Muklis, de jongste van het stel, die we hier "de manager" noemen, nam het geld in ontvangst en schreef keurig een kwitantie uit, heel zakelijk. Daarna lieten zij glimmend van trots de motor zien die ze al bij elkaar hebben verdient. Fantastisch, en straks in het nieuwe onderkomen van Fosdis, hebben de jongens nog veel meer mogelijkheden.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.