Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Het nuttige met het onaangename

Het nuttige met het onaangenameHet is het einde van de Ramadan, Lebaran of Idul Fitri. Het Fosdishuis is leeg en verlaten.
Alle jongeren zijn terug naar hun dorp of kampong om het samen met de familie te vieren. Een mooie gelegenheid voor mij om jullie iets uit het dagelijks leven hier te vertellen.

Heb jullie verteld over de ramp met de vulkaan, de Merapi. De Kali Code, de rivier die dwars door Jogja stroomt en normaal 2 á 3 meter diep is, ligt vol met lava en de nodige troep die er is ingemikt.
Handige lieden hebben pompen aangelegd en zuigen de lava op om als tuingrond te verkopen. Uiterst vruchtbaar.
Overal langs de rivier zie je mensen hard bezig om uit iets negatiefs iets positiefs te halen, een paar duizend rupiah per dag bij te verdienen. Niet makkelijk want het stinkt er als een durian, zeer onaangenaam.

Doordat het nu het droog seizoen is en het al vele weken niet meer heeft geregend, is de waterstand lager dan ooit.
Langs de oevers van de rivier zie je ineens allerlei tuintjes met mais of boontjes, kippenhokken en visvijvertjes verschijnen, zeer innovatief en het brengt nog geld op ook. Nu maar hopen dat de regen voorlopig even een poosje verstek laat gaan.
Ik bewonder deze mensen en gun het hen van harte.

Terug naar Fosdis. We zitten hier met een groot dilemma. Wij willen in januari van start gaan op de nieuwe lokatie maar we missen nog het nodige uang, geld, om dat helemaal voor elkaar te krijgen. Ik doe een dringend beroep op jullie allemaal.
Woerden heeft pas haar vijftigduizendste inwoner ingeschreven, van harte gefeliciteerd Woerden. Als iedere inwoner nu vijftig cent of 1 euro op de rekening van Fosdis stort, zal ik jullie verder nooit meer om geld vragen, dat beloof ik. Jullie merken er zelf weinig van maar jullie geven onze gehandicapte jongeren een geweldige kans op een normaal leven. Gun hen dat, ze verdienen het.
Het rekeningnummer is ING: 4 83 73 93 ten name van stichting Fosdis te Woerden. Maak ze gek bij die bank.
Bedankt lieve mensen, namens de jongeren. Ik reken er op dat ik de volgende keer kan melden dat ik nooit meer zal schooien.

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.