Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Ibu Betsy geeft workshop

Ibu Betsy geeft workshopHet koude Hollandse winterweer ontvlucht en nu genietend van de lekkere warmte in Indonesie, heeft Betsy een workshop kunstschilderen gegeven.
De jongeren in het Fosdishuis zien dagelijks haar schilderijen en wilden het graag ook eens zelf proberen. Hoewel op jobtraining, hebben ze toch geregeld dat ze een middag vrij waren om hun creativiteit op papier te kunnen botvieren. Het was vooral lachen om elkaars, meestal nogal naïve weergave van hun eigen werkelijkheid. Betsy gaf allerlei aanwijzingen die ze vervolgens op een heel Indonesische manier in praktijk brachten, niet of nauwelijks dus. Niet dat ze het aan hun slippers lapten, kwam ook door de spraakverwarring. Deed er ook eigenlijk niets toe, het was heerlijk om te zien hoe ze er van genoten, dat was belangrijker.

Een knul trok zich niets aan van de rest en was zeer geconcentreerd bezig om zijn ideeen aan het papier toe te vertrouwen. Yayah, een zeer pientere, humoristisch knaap die geen billen heeft en een paar vreemd gevormde korte pootjes, die hij vaak ook gebruikt om dingen vast te houden. Hij kan fantastisch manoevreren met zijn kursi roda, rolstoel en na mijn gestuntel te hebben aanschouwd, droogjes opmerkte dat ik maar rijles bij hem moest nemen. Heb ik braaf gedaan natuurlijk, lukte echter voor geen vierkante centimeter. Hilariteit alom in het Fosdishuis vanwege het potsierlijke gedrag van pak Ton. Heb het maar opgegeven en laat me de komende maanden dus gewoon helpen met met mijn rolstoel en beweeg me krukkemikkig voort met mijn tongkat.(krukken) Ik heb nog meer respect gekregen voor mensen die zich op deze manier altijd moeten voortbewegen, vooral hier in Indonesie.

Na afloop van de workshop was het natuurlijk elkaars creaties bekijken en bekritiseren. Gieren van het lachen want het grootste deel was van het niveau: het is geen bami en het is geen nasi. Alleen het schilderij van Yayah was erg goed geworden, zeker voor een eerste keer. Je kunt merken dat deze knul een zeer creatief mens is, kan ook geweldig houtsnijden, moet deze gave zeker verder ontwikkelen.

Het was weer een heel geslaagde en leerzame middag, voor iedereen.

Groetjes en ik houd jullie op de hoogte.

Ton van der Weij
Jogjakarta.