Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Joyce en Wendy trainen mee

Joyce en WendyTwee jonge vrouwen, Joyce uit Linschoten en Wendy uit Waddinxveen zijn op backpackreis door Indonesië. Zij hadden over het Fosdis projekt gehoord en gelezen en wilde het Fosdishuis graag bezoeken. Natuurlijk is dat prima, buitenlandse belangstelling werkt heel positief op de eigenwaarde en is erg goed voor de socialisatie van onze jongeren.

Er werd op dat moment getraind in het opstellen van een goede CV. Joyce en Wendy besloten hier aan mee te doe, is altijd nuttig en leerzaam. Onze jongeren vonden het prachtig, twee blanke vrouwen die met hen mee deden. Hun inzet en enthousiasme werden hierdoor dan ook zichtbaar vergroot. Ook onze trainer Muji was erg blij met de belangstelling. Hij deed zijn uiterste best om de dames bekend te maken met de methode die Fosdis hanteert om gehandicapte jonge mensen zover te krijgen dat ze zelfstandig kunnen overleven.

Na een bezoek aan onze “vogelkooiboys”, die nog in het Fosdishuis wonen en werken, zijn we naar mijn huis terug gegaan. Joyce en Wendy logeerden een paar dagen bij mij, zodat we ruim gelegenheid hadden om over hun ervaringen in het Fosdishuis te praten. Zij waren getroffen door het vermogen van onze jongeren om te communiceren, de wilskracht om de trainingen te volgen en het plezier dat de jongeren onderling hadden. De gedrevenheid van de trainer en zijn persoonlijke begeleiding vonden zij enorm indrukwekkend.

Nadat zij de resultaten hadden gezien die Fosdis met haar methode bereikt, waren ze geschokt te horen dat deze tot nu toe alleen door Fosdis wordt gebruikt. Dat heeft grotendeels met de Indonesische cultuur te maken. Als wij naar het nieuwe en betere onderkomen verhuizen, zullen wij zeker ook andere sociale instanties op het gebied van gehandicaptenzorg uitnodigen ons voorbeeld te volgen.

s’Avond heb ik bayam, spinazie op z’n Indonesisch, voor hen klaar gemaakt wat er in ging als spekkoek. Het recept kunnen jullie op de website www.fosdis.com vinden.

De volgende dag zijn Joyce en Wendy weer verder getrokken. Goede reis meiden en ontzettend bedankt voor jullie support.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.