Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Bouwen aan hun toekomst

Bouwen aan hun toekomst

Ben absoluut geen fervente terugkijkerd. Leer van je fouten en dan weg er mee.
Aan het prille begin van dit jaar kijk ik toch even kembali. Het eerste jaar met onze nieuwe partner zit er op.

Na de zenuwslopende en geldverslindende renovatie van de school hebben we zeventien jonge, gehandicapte mensen, gemotiveerd, assertief en zelfbewust de Indonesische samenleving in kunnen laten gaan.
Met wat meer structurele sponsors, kunnen we minimaal vierentwintig gehandicapte jongens en meisjes per jaar helpen om zelfstandig te kunnen overleven. Had mezelf voorgenomen nooit meer boek te houden, maar zit hier dat nu toch te doen en nog in een andere taal ook, anders snapt het bestuur hier er geen bola van. Wil jullie straks toch kunnen laten weten wat er met het geld is gedaan. Hoop het in februari op de website te kunnen zetten, doe mijn best. Vind het overigens niet erg hoor, doe het voor onze jongeren en het zien hoe ze in zo'n korte tijd uitgroeien tot prachtige mensen, geeft ontzettend veel voldoening.

Bouwen aan hun toekomst. Bouwen is hier overigens een ware kunst. Is in Nederland alles zo goed gestructureerd, hier gaat alles heel gevoelsmatig. Niks geen metalen stutbalken, gewoon bamboestammen. Er staan er meer dan honderd in zo'n nieuwbouwhuis. Je moet geen buikje hebben hier, dan kom je absoluut klem te zitten. Metalen ladders, ben je gila, gaten in een bamboestam boren, dunnere stukken er door en je hebt een ladder en kun je klauteren. Heb je een langere nodig, maak je toch gewoon een nieuwe, bamboe genoeg. Steigers? Bamboe met metaaldraad of raffia in elkaar geflanst. Heb met die mannen zitten praten over de gevaren van dergelijke, in elkaar gefrummelde bouwsels. Er verscheen een grijns op hun gezicht van ach daar heb je weer zo'n verwende buitenlander. Er gebeuren hier relatief heel weinig ongelukken omdat deze mensen het blijkbaar aanvoelen als er iets mis drijgt te gaan. Gewoon een extra raffia'tje er omheen.
Moest natuurlijk wel even iets mee-eten, onbeleefd om te weigeren. Tahu pedas! Ben niet echt een liefhebber van dit spul maar moet zeggen, op deze manier is het erg lekker. Het recept staat op www.fosdis.com, kunnen jullie het ook eens proberen. We bouwen door aan hun toekomst.

Ik wens jullie, ook namens onze jongeren, hartelijk dank voor jullie hulp en een goed en vooral gezond 2013.

Groetjes,
Ton van der Weij,

Jogjakarta,

Indonesië.