Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Cateren op 12.000 km. afstand

 

Catering op afstandZoals ik jullie al heb laten weten, ben ik even terug in Nederland geweest. Niet alleen voor familiebezoek en het weerzien met vrienden, maar ook voor fundraising voor het Fosdis projekt. Een paar dagen voor ik weer op zou vliegen, kwam er een goede bekende bij me, die met vertelde dat hij zijn zeventigste verjaardag groots wilde vieren en dat hij dat samen met Fosdis wilde doen. Hij vertelde me dat hij geen kado’s wilde, alleen bijdragen voor het Fosdis projekt. Ook een soort verloting van tekeningen van Cornelis Vreedenburgh. Lieve mensen, ik werd steeds enthousiaster en voelde me ontzettend gelukkig.

Toen kwam het, hij wilde ook een Indonesisch buffet, daar moest ik voor zorgen. Zei hem dat ik met zijn verjaardag wel weer thuis in Indonesië was, maar dat het goed zou komen. Na een aantal vrienden te hebben gevraagd die catering te doen en iedere keer nee te horen kreeg, zei ik tegen Betsy dat zij het, samen met het bestuur van Fosdis Nederland wel kon regelen. Jullie hadden haar gezicht moeten zien, hilarisch. “Meer dan honderd mensen, ik heb nog nooit voor meer dan vijf gekookt, dat kan ik echt niet”, was haar verschrikte commentaar. Het is voor Fosdis, mijn kookcursusboeken staan hier, jullie kunnen het en ik help. Hoe dan, als je er niet bent? Via skype, sms en email. Heb de hulp ingeroepen van een paar lieve Molukse vriendinnen, die wel een aantal gerechten wilden verzorgen. Zat hier in Indonesie recepten te schrijven, hoeveelheden te berekenen, waarin het geserveerd moest worden, hoe te behandelen, mijn email stond roodgloeiend.
Opstellen van een boodschappenlijst, wat, waar en wanneer gekocht moest worden en hoeveel.

Na een korte twijfelperiode werd iedereen steeds enthousiaster en ik praktisch overbodig. De gedrevenheid van de jarige zelf werkte ook zeer motiverend. Het is een “pesta besar bagusnya”, een groot, fantastisch feest geworden, voor iedereen. Terima kasih banyak Henk, pengurus Fosdis Belanda, pembantu dan teman teman Maluku, untuk bantuan bersama. Iedereen heel hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking. Het heeft een geweldig bedrag voor Fosdis opgeleverd.Kan het koken toch niet laten, doe het hier voor onze gehandicapte jongeren.(Foto)

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta