Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Dertig graden met bruine bonen

Dertig graden met bruine bonenTien jongeren hebben hun intrek genomen in ons nieuwe onderkomen. Het was voor sommigen wel even wennen, voor het eerst buiten de kampong, tussen al die vreemde mensen. Loopt er ook nog zo'n orang putih, witkop tussen, maakt het voor hen niet makkelijker.
Was erg ontroerend allemaal.

Maakte voor het eerst mee dat de kinderen door hun ouders werden gebracht en bij ons achtergelaten. Meestal ging het goed maar een van de jongens kreeg het wel even heel erg te kwaad en begon vreselijk te huilen. Wat doe je dan? Ben bij hem op bed gaan zitten en geprobeerd hem te troosten met allerlei opmerkingen waarvan hij waarschijnlijk de helft niet begreep, maar het werkte.
Als ik nu vraag of hij zich senang, happy voelt verschijnt er een brede glimlach op zijn gezicht.

Heb vorige week de laatste drie jongeren uit kampongs in midden Java gehaald. Was nog best ingrijpend want de jongeren willen erg graag maar de moeders hebben het er vaak moeilijk mee.

Intussen zijn de trainingen begonnen, nog een beetje chaotisch maar dat hoort er hier bij. Pelan-pelan, rustig aan in het begin. Het is voor iedereen nog even wennen hier. We zitten nu in een heel ander deel van de provincie Jogjakarta, vijftig kilometer van het eerste huis en moeten ook nieuwe vrijwilligers opgamelannen. De groep bestaat uit een aantal polio's, ongelukken en geboorte-afwijkingen, klinkt oneerbiedig, maar zo noemen ze het hier nu eenmaal en het is wel erg duidelijk.
Zo te merken klikt het tussen hen allemaal wel want er wordt behoorlijk gelachen nu.

We hebben een goede naailerares gevonden. Zit zelf in een rolstoel, kent de problemen van onze jongeren en vindt het geweldig om te kunnen helpen.

Onze grote eetkeuken is in gebruik genomen, al kunnen we nog niet alle elektrische attributen gebruiken, het wattage is te laag. Wordt aan gewerkt. Een van de jongens heeft gekookt, kacang merah, bruine bonen die ze hier merah, rood noemen. Zit je met een temperatuur van dertig graden heerlijk bruine bonen te eten. Winterkost, welnee, het is erg lekker met witte rijst, het hele jaar door. Heb hem het recept ontfutseld en op onze wesite www.fosdis.com gezet.

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.