Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Een wagen volgeladen met .....!

Een wagen volgeladen 1De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dachten alles onder controle te hebben maar dan gaat er altijd wel weer iets mis.
De hele constructie voor het waterdicht maken van de doorloop, doorrol of doorkruk was klaar, zijn de golfplaten er niet. Bellen, smssen, vragen, smeken, boos worden en ze worden de volgende dag gebracht. Met hun allervriendelijkste grijns, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Was er ook niet meer op dat moment, want we konden weer doorgaan.

Op een zondag, er wordt hier zeven dagen per week gewerkt, kwam de Pak Lura, het hoofd van de dessa, vragen of we de boel een beetje aan de kant konden schuiven, er kwam een dansgroep. Vraag me niet waarom, want ze vieren hier echt van alles, of het nu Islamitisch, Boeddhistisch, Hindi of Christenlijk is, maakt allemaal niet uit.
Komen er twee open grote vrachtwagens, volgestouwd met mensen, de meesten uitgedost in kleurige traditionele Javaanse kleding. Prachtig om te zien. Een hele gamelan werd uitgestald voor de moskee op ons terrein en op de klanken van de muziek begon de groep, zo'n vijftig dansers en danseressen, in beweging te komen, zeer statig en gracieus.
Een paar honderd mensen uit het dorp waren toegestroomd om dit spektakel te zien. Duurde ruim anderhalf uur en toen hup, de hele meute weer op de vrachtwagens en naar een volgend optreden.

Een wagen volgeladen 2Het was de eerste keer dat ik zo'n klassiek Javaans schouwspel van heel dichtbij kon meemaken en heb er ontzettend van genoten. Was geloof ik ook de eerste bleekscheet die hun optreden bijwoonde en werd vanuit hun ooghoeken goed in de gaten gehouden. Toen weer terug naar de werkelijkheid, sjouwen, schilderen, timmeren, passen en meten. De renovatie is klaar, meubels zijn besteld en ook bomen om de warmte tegen te houden. Speciaal geschonken door twee lieve Woerdense dames, bedankt lieverds. Het naambord is geplaatst en ik voelde me stiekem wel een beetje trots mensen, toen ik dat allemaal zag.
Groep vijf kan komen en we zijn klaar voor de "grand opening" op vijfentwintig februari. Foto's van de renovatie en de Javaanse dans kunnen jullie zien op: www.fosdis.com

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.