Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Heimwee

HeimweeDe nieuwe ruimte die we hier hebben is geweldig, werkt uitstekend en erg stimulerend op de motivatie van onze jongeren.
Zoals ik jullie al heb verteld, zijn we begin april gestart met tien gehandicapte jongeren, vijf meisjes en vijf jongens. Er is al een behoorlijke familieband ontstaan, met veel plezier en natuurlijk ook het nasi-nodige geroddel onderling. Maar ook het serieus met elkaar praten over hun handicaps, of zoals jullie tegenwoordig in Nederland zo modieus zeggen, "beperking".
Rare benadering, hier leren we hen juist dat dat helemaal niet het belangrijkste is, maar juist hetgene wat ze allemaal wel kunnen. Dat ze even "normaal" zijn als wie dan ook maar alles alleen op een andere manier voor elkaar krijgen. "Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?" is een van de spreuken die hier aan de wand hangen, naast "Kalau kamu mau, kamu bisa!", "Als je echt iets wil, kan je het ook!".

Laten we ook maar geen discussie houden over het woord "normaal" want dat wordt dan eeuwigdurend en zoveel tijd heb ik nu ook weer niet.
De jongens hebben deze week, naast de dagelijkse training, voor het eerst met de houtbewerkings-machines leren omgaan. Laaiend enthousiast over wat ze er allemaal mee kunnen en erg motiverend voor henzelf.

Ondanks de positieve resultaten tot nu toe, kregen we ook te maken met een serieus probleem, heimwee. Een van de jongens, Tri, een knul van 23 jaar, werd steeds afweziger, zonderde zich meer en meer af van de rest en kon geen antwoord geven op de vragen van de trainer over de stof die zojiust was behandeld. s'Nachts lag hij stilletjes te huilen. Hij was voor het eerst in zijn leven buiten zijn beschermende kampong en had enorme heimwee. Op de vraag of hij terug wilde naar zijn ouders kwam er een zeer gretig ja. We hebben hem naar zijn ouders teruggebracht, we zijn zeker geen gevangenis hier. Hem is ook duidelijk gemaakt dat hij voor het volgende trainings-programma terug mag komen als hij er dan zelf aan toe is.

Nu maar even iets heel leuks. Art, onze eerste Fosdisbruid, heeft op 12 mei een prachtige gezonde dochter gekregen. Mag een van haar namen bedenken, een hele eer hier. Kom volgende week voor een aantal weken naar Nederland, dan weten jullie dat maar als jullie mij daar in Woerden zien schuifelen.

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.