Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Mati lampu

Mati lampuVerzonken in de oprisping van woorden van een of andere schrijvert, gaat ineens het licht uit. s'Avonds is het dan aardedonker en hemels stil. Ergens in de verte hoor je alleen een generator aanslaan, meestal van een moskee die moet oproepen tot gebed. Deze stroomuitval, die uren kan duren, noemen ze mati lampu, letterlijk vertaald, dode lamp. Kan op ieder moment gebeuren. Het regenseizoen gaat beginnen dus zal het hier met grote regelmaat mati lampu zijn. Is geen probleem voor mij persoonlijk, maar voor onze gehandicapte jongeren in het huis is het een cacat, handicap, extra.

Er is een soort noodverlichting die aangaat zo gauw de stroom wordt verbroken, maar het blijft behelpen. De naaimachines vallen uit, de houtbewerkings-machines doen niets meer en ook de computer is niet te gebruiken. Een reden dat we hier graag met laptops willen werken, hebben een accu, zodat die lessen in ieder geval door kunnen gaan. Speurwerk gedaan naar prijzen hier en ons wensenlijstje op www.fosdis.com aangepast.

Kan allemaal nog goedkoper en aangezien we een beperkt budget hebben, is dat ook nodig. Hebben nog zoveel nodig om de opleidingen zo optimaal mogelijk te maken maar doen het pelan-pelan, kalm aan. Doen ze hier met de reparatie van mati lampu ook.

Na een uurtje van een minuut of tachtig komen ze met hun bamboe ladder aangeslipperd, klimmen naar boven en komen weer naar beneden voor intens werkoverleg, meestal met een hapje en een drankje erbij. Hebben ze bedacht wat het zou kunnen zijn, gaan ze aan de gang. Een breiwerk van draden en kabels waar Sinterklaas in verstrikt zou raken. Niet zo gek hoor dat er regelmatig mati lampu is, de stoppenkastjes sluiten al lang niet meer zoals het hoort of staan open. Vrachtwagens worden zó hoog opgeladen dat er vaak kabels met veel geknetter worden kapot gereden. Stoplichten vallen uit en het is overal een chaos op de wegen. Maar niemand raakt hier in paniek, gewoon langzaam doordouwen, dan kom je er ook.

Polisi zie je niet, hun wekkers doen het dan vast ook niet. Na een poosje is het over en gaat het leven weer gewoon door, alsof er niets aan de hand was.

Tot de volgende mati lampu.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.