Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Witwassen

.

WitwassenAfscheid nemen is nooit leuk en deze keer zeker niet. Onze assistant-trainer Muklis, gaat ons verlaten.

Twee jaar geleden kwam hij bij ons als een schuchtere, bange knul van negentien. De intensieve trainingen veranderde hem snel in een zelfbewuste en mondige jongeman. Is een intelligente knul, die snel de dingen in zich opneemt en die een goed zakelijk inzicht heeft. We hebben dat meer ontwikkeld en aangemoedigd. Het bestuur van Fofindis Indonesia heeft hem als assistant-trainer gevraagd en dat heeft hij geweldig gedaan. Een uitstekend voorbeeld voor de andere jongeren. "Als je iets echt wil, kan je het ook", ons motto, heeft hij duidelijk het zijne gemaakt.

Hij verzorgde de laporan bulanan, de maandstaten, voorbeeldig. Gaf samen met onze trainer Muji, assertiviteits- en motivatie-trainingen en aan jongens training in het maken van sangar burung, vogelkooien.

Over vogelkooien, het is hier een kwestie van status. Hoe meer kooien met vogels je buiten hebt hangen, hoe hoger je status. Wat veel Nederlanders met auto's of keukens hebben, zijn hier de vogeltjes. Een stuk goedkoper trouwens, hoewel ik de beestjes liever vrij zie vliegen. Zie ze ook regelmatig vliegen hoor.

Adviseerde om ook eens witte kooien te maken.

Wit mag dan geen kleur zijn, hier wel het meest geliefd. Willen allemaal zo wit mogelijk zijn. De winkels hier staan boordevol zeepjes, crèmes, bodylotions en meer van dat gesnuis, waarop zeer duidelijk whitening, witmaker, staat. Waarom? Weer status lieve mensen. Wit betekent dat je een goede baan hebt en niet op de sawah of bangunan, de rijstvelden of in de bouw, werkt. Met handschoenen en lange mouwen op de motor om vooral geen donkere handen of armen te krijgen.

Wij bleekscheten sudderen in de zon om een "lekker" kleurtje te krijgen en hier doen ze er alles aan om dat juist te vermijden.

De witte kooien worden grif verkocht. Muklis gaat samen met zijn broer een eigen bedrijfje starten, waar hij nu zeker capabel voor is. Jammer voor ons, maar dat is wel het streven van Fosdis. We zullen hem missen, dat joch met zijn hazenlip en kunstpootje.

Zijn persoonlijke ervaringen komen straks onder "verslagen" op www.fosdis.com

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.