Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Het kan allemaal nog veel erger

Het kan allemaal nog veel ergerExcuses dat jullie even niets van mij hebben gehoord. Moest even afstand nemen. Ik raakte te persoonlijk betrokken bij de achtergrond van onze jongeren. Dat is niet echt goed voor mijn functioneren hier. Hoop dat jullie een fijne vakantie achter de rug hebben en er weer even tegen kunnen. De Lebaranvakantie, aan het eind van de Ramadan, is voorbij en onze jongeren zijn weer allemaal terug op het nest.

Voor die tijd zijn we met drie van onze zestienjarige meisjes, Yanti, Noah en Elsa, op uitnodiging, naar een revalidatiearts geweest om te bekijken wat we meer kunnen doen.

Elsa kan haar linkerhand moeilijk gebruiken door een verkeerde stand, waar thuis nooit wat aan is gedaan. Zoals met Yanti, werd ze van nul of gener waarde beschouwd en op die manier behandeld. Daardoor is ze

nogal fors van postuur geworden en wordt hier oneerbiedig mbak gajah, juffrouw olifant, genoemd. Ze heeft een brace aangemeten gekregen waardoor de stand van haar hand sterk verbeterd kan worden en ze hem straks weer kan gebruiken. Dagelijks wordt ze achter haar enorme broek aangezeten om meer te lopen en te bewegen zodat ze een deel van dat overgewicht kwijtraakt en ook meer zelfrespect krijgt.

Yanti heeft voor haar rechtervoet een speciale schoen gekregen die haar voet in de goede stand kan brengen. Links kan alleen operatief gebeuren. Helaas is Yanti in de vakantie weer in haar oude patroon teruggevallen, heeft erg weinig geoefend en is haar aangemeten schoen kwijt. Moeten dus weer van voor af aan beginnen. Ze is wel heel gelukkig en blij dat ze terug is en doet weer haar uiterste best. Iedere dag een stukje verder lopen om haar spieren te trainen. We gaan maar weer vrolijk met haar verder.

Noah is een heel ander geval. Niemand wist wat ze precies mankeerde. Was nooit goed onderzocht maar in de maanden dat ze bij ons is, is haar spierkracht beduidend zwakker geworden. Er is spierdystrophy geconstateerd waar ze binnen niet al te lange tijd aan zal overlijden. Totdat ze bedlegerig wordt mag ze bij ons blijven en zullen we alles doen om haar spieren te trainen zodat ze zo lang mogelijk zelf haar rolstoel kan gebruiken. Het is een mooi en lief meisje (foto) die we hier mbak malu, juffrouw verlegen, noemen maar helaas geen enkele toekomst heeft. Heel erg triest.

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.