Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Om je gezond te lachen

Om je gezond te lachenHet Fosdisproject hier in Indonesië een trieste bedoening? Zeker niet.
We kregen een Nederlandse dame op bezoek die zojuist een ander project had bezocht. Ze was aangenaam verrast dat er hier zoveel werd gelachen en plezier gemaakt onderling. Vertelde haar dat dat een van de belangrijke dingen is die we de gehandicapte jongeren leren. Lachen om elkaar en zeker om je eigen tekortkoming.

Nisa, een meisje van net twintig, heeft een nogal behoorlijk gestoorde evenwichtsfunctie. Als ze loopt, nou ja lopen, dan zwalkt ze als een behoorlijk dronken persoontje van links naar rechts, armen wild zwaaiend in de lucht. Het is echt lachen als je dat ziet. Een maand geleden kwam ze bij ons, angstig en zeer teruggetrokken, wilde eigenlijk ook helemaal niet .Durfde zich nergens te vertonen, overal werd ze vreselijk uitgelachen.
Hebben haar mee naar het strand genomen en daar voorgedaan hoe anderen haar zagen. Twee stappen, handen hulpeloos de lucht in zwaaien en dan plat achterover vallen. Een uiterst koddig gezicht en iedereen lag dubbel van het lachen.
Na het drie, vier keer te hebben voorgedaan, begon ze er zelf ook om te lachen en dat was het keerpunt voor haar. Als ze nu een hand wil geven en ze grijpt weer eens mis, doet ze dat met een lach.

Nisa is in een maand tijd enorm in haar voordeel veranderd en ook niet meer bang als er gelachen wordt. We hebben haar inmiddels geleerd de beperkte hoeveelheid hulpmiddelen die we hier hebben, op de juiste manier te gebruiken. De bamboe loopbrug, de geimproviseerde rekstok en het looprek, om haar evenwicht meer onder controle te krijgen. Ook dat was lachen. Het lichte aluminium looprek was te smal voor haar en bij iedere stap die ze er mee probeerde te maken schopte ze het van links naar rechts. Het was werkelijk een uiterst vermakelijk gezicht hoe dat rek van hot naar her vloog.
De andere jongeren lachten hard, maar het was lachen om de situatie en geen uitlachen. Dat verschil heeft ze ook duidelijk begrepen en lacht vrolijk mee.

Nu, een aantal weken verder kan ze zich aardig redden en begint ze aardig "normaal" te worden, zoals ze zelf glimlachend zegt. We kunnen nog niet zien wat voor mogelijkheden er straks voor haar zijn, maar dat lachen zeer gezond is bewijst ze wel.

Kijk voor meer informatie over het Fosdisproject op www.fosdis.com

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.

.