Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Van geit tot lekkere meid.

Van geit tot lekkere meid

Ga jullie een schijnbaar ongeloofwaardig verhaal vertellen dat echter pure werkelijkheid is.

We hebben een meisje van zestien uit een kampong in de bergen geplukt. Jaren niet meer buiten geweest, sterk vervuild en verwaarloosd. Het kind, Yanti, heeft enkel een soort klapvoet maar is behandeld als een onnozele geit. Excuses, maar zo wordt het hier genoemd. s'Morgens neergezet en twee keer per dag een hap eten en drinken. Werd verder niet naar haar omgekeken, geen lief woord, geen aai, niets.
Haar ontwikkeling is dan ook sterk achtergebleven en haar lichaamsgewicht sterk toegenomen.

Toen ze bij ons kwam stootte ze alleen wat kreten uit als ze aandacht wilde, onbegrijpelijk wat ze bedoelde. Wordt nog apart van de anderen begeleid, haar socialisatieproces heeft een andere benadering nodig. Zit nu in een rolstoel en kan zich zelfstandig verplaatsen. Heeft even geduurd voor het lukte, drie keer achterover gekieperd, maar het gaat nu.

Eerst vluchtte ze voor me, sloeg haar armen voor haar gezicht om maar niets te hoeven zien of horen. Heb geleerd in de jaren dat ik met dit soort kinderen omga, dat aanraken een stimulerend en motiverend effect kan hebben. Ik pak Yanti bij haar schouders en geef haar een

knuffel. Ze vlucht nog steeds maar als ik niet direct achter haar aan ga, komt ze haar knuffel halen.
Kan nu ook mijn naam zeggen en als ik weg ga, zwaait ze enthousiast.

Ze wordt door een van onze andere meisjes geholpen bij het zich verzorgen, ziet er lekker fris en verzorgd uit en is al een paar kilo kwijt.
Opa komt iedere twee weken kijken en wordt steeds trotser op zijn kleinkind. Ze wil nog steeds mee naar huis maar opa zegt dan, eerst leren meisje. Haar ouders zien we nooit.

Een week geleden riep ze ineens: "pak Ton, kijk eens", stond op en deed een paar passen. Trots als een pauw, ik ook. Met het looprek, van een

Nederlanse vriendin losgepeuterd, kan ze inmiddels een paar meter lopen. Zal nog wel de nodige tijd en aandacht vergen maar Yanti gaat het straks wel redden.

Er zijn vele van deze trieste gevallen die we zo graag zouden willen helpen, maar het geld begint op te raken. Daarom vraag ik nederig jullie hulp en steun, lieve mensen.
Stort op ING Bank: rekening 4837393 t.n.v. Stichting Fosdis te Woerden.

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.