Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Verdriet en blijdschap

Verdriet en blijdschapAls er weer een groep klaar is om als volwaardige en zelfbewuste mensen de maatschappij in te gaan is het wel even slikken. In de zes maanden dat ze bij ons verbleven zijn we een soort familie geworden die dan opeens uit elkaar valt. Toch zijn we blij dat we dat voor elkaar hebben gekregen. De meisjes werken bijna allemaal op een naai-atelier met een goed salaris plus kost en inwoning. Yanti wilde graag een poosje naar mamaku, haar moeder, maar komt zeker weer terug. Noah, het meisje met spierdistrophy, krijgt een behandeling van drie maanden in een revaldatie centrum en komt dan ook weer bij ons.

Beti, een zeer bijdehand meisje, die we graag in de stichting wilde houden, als hoofd van de huishouding. Ze heeft een zeer sociaal karakter en was de tijd dat ze hier was, een soort moederfiguur. Een zeer behulpzaam en betrokken mens en een uitstekend kokki. Hielp bijvoorbeeld Yanti zich te leren wassen, had ze thuis nooit geleerd, en was een zeer motiverend meisje voor iedereen.

Het bestuur hier vindt het echter niet verantwoord haar salaris van vijftig euro per maand aan het budget voor de trainingen te onttrekken. Heel jammer, zou erg goed zijn voor de professionalisering van het project maar ik kan het bestuur wel begrijpen.

De jongens zijn in een bengkel, een garage, terecht gekomen, waar ze het zeer naar hun zin hebben. Ze verdienen een goed salaris plus bonussen, kost en inwoning, maar moeten wel zeven dagen paraat zijn. Ze vinden het geweldig. Via sms en Facebook houden we regelmatig contact en blijven zo op de hoogte van hun doen en laten.

De nieuwe groep huppelt, stuntelt en rolt langzaam binnen. Duurt hier altijd wel een paar weken voor ze er allemaal zijn. Jam karet noemen ze dat hier, rubberen tijd. We verwachten elf jongeren uit heel Java. Heb er al een paar ontmoet maar ken de namen nog niet. Een meisje, een soort softenonkind met een kort armpje en beentje en een meisje met een motorische co-ordinatie stoornis. Wordt een hele utdaging maar we gaan er weer tegenaan en het moet ook nu weer lukken.

Marcel Fokker en leden van de Tiny Lttle Big Band, vast bedankt voor het geven van een speciaal concert voor "onze kinderen" op zeventien november. Er staan ook weer nieuwe foto's op www.fosdis.com

Groetjes,
Ton van der Weij
Jogjakarta.