Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Weer een gelukkig mens

Weer een gelukkig mensHet is zo fijn om gelukkige en blije gezichten te zien, vooral als het om jonge gehandicapte mensen gaat die je zelf hebt kunnen helpen.
Het is het doel van Fosdis Nederland om dit voor elkaar te krijgen, hier in de soms zo onwillige Indonesische samenleving. Toch lukt het iedere keer wel weer. Neem nu mas Apri, een jonge knul van in de twintig. Aan gebrek aan medische begeleiding na zijn geboorte, heeft hij een soort sleepvoetje overgehouden. Hij kwam bij ons binnen als een zielig, schuw en bang persoontje, die nog niet anders had gedaan dan bedelen. Redelijk gebruikelijk hier voor gehandicapte jongens. Hebben ze nog enig nut voor de familie. Je zag hem duidelijk veranderen tijdens de trainingen, kreeg meer babbels en dat zielige en schuwe verdween. Werd een zeer behulpzaam en opgeruimd persoontje. Vooral ons motto, dat hem geregeld voor zijn sleepvoetje werd gegooid, werkte heel positief op hem. "Als je echt iets wilt, kan je het ook". ,/p>

Ook voor de anderen in de groep werd hij een voorbeeld van wilskracht en was uiterst gemotiveerd. Hij begon duidelijk te leren wat zijn capaciteiten waren. Dit gedrag en zijn opgeruimde karakter werkte ook heel stimulerend op de andere jongeren in de groep. Binnen de hele groep werd dit steeds meer zichtbaar. Ik was en ben nog heel blij met, en trots op hem.
Na de talloze intensieve trainingen vroeg ik hem wat hij als jobtraining wilde doen. Hij koos voor hout-bewerking en het bouwen van vogelkooien. Dat wil echter niet zeggen dat dat hun toekomstige beroep gaat worden. Ook het intens samen werken met anderen moet nog worden aangeleerd. Na de jobtraining hebben wij werk voor hem gevonden bij een bengkel, een garage. Hij voelt zich daar heel gelukkig, met zijn collega"s, zijn onderdak en de prima innerlijke verzorging.

Na de uitbarsting van de vulkaan Telut, vierhonderd kilometer verderop, kwam hij trots zijn nieuwe mobieltje laten zien die hij van zijn eigen, zelf verdiende geld had gekocht. Doordat de as van de vulkaan heel Jogjakarta had bedekt met een vieze laag, moesten er veel auto's en motoren worden schoongemaakt en heeft hij een flinke bonus gekregen. Voor mas Budi, de knul in de "natuurlijke" hurkhouding hebben we een job binnen de stichting gecreërd. Hij gaat zich bezighouden met het maken van makkelijk te verkopen artikelen zoals de koelhouders en brillenetui's en krijgt daar een normaal salaris voor.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.