Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Afscheid van Yanti

Afscheid van YantiIeder jaar weer, aan het einde van de Ramadan wordt het stil in het project.
Lebaran Idul Fitri is een groot familiefeest waar iedereen vol verwachting naar uitkijkt. Onze jongeren zeker ook. Allemaal in het nieuw gestoken terug naar de kampong. Het is dan ook krankzinnig druk in de winkels voor het kopen van oleh-oleh, kado'tjes en op de wegen is het een grote chaos.
Normaal is het al zo, maar met de Lebaran vakantie nog veel erger. Dit jaar was het wel bijzonder stil in het Fofindis complex, alle jongeren waren terug naar hun familie. We hebben een satpam, een bewaker ingehuurd om de boel in de gaten te houden.

Vorige week heeft het bestuur van die gelegenheid gebruik gemaakt om, samen met mensen uit de kampong hier, het complex een fikse schoonmaakbeurt te geven. Was wel nodig ook.

Ons troetelmeisje, Yanti, is ook teruggebracht naar haar kampong. We hebben dit keer helaas definitief afscheid van haar moeten nemen. Het is niet gelukt met haar. Meer dan een jaar is ze bij ons geweest en hebben er echt alles aan gedaan om haar op te peppen. Leren lezen en schrijven. Leren lopen met het looprek.
In het begin leek het allemaal goed te gaan maar na verloop van tijd ging het steeds minder. Als ze weer eens naar huis was geweest, was ze werkelijk alles vergeten en konden we weer van voren af aan beginnen. Haar motivatie werd ook steeds minder, iets wat hier toch echt van het grootste belang is.
Ze werd ook steeds wilder. Hoewel iedereen er wel om lachte, werd het toch steeds moeilijker om haar iets bij te brengen.
Door haar vrolijke en nogal uitbundige karakter was ze wel een smaakmaker, ook voor de mensen in de kampong hier. Toch hebben we moeten besluiten om haar niet meer terug te laten komen. Onze doelstelling om gehandicapte jongeren onafhankelijk en zelfstandig te maken, lukt echt niet bij haar. We hebben ons uiterste best gedaan maar het is niet gelukt. Heel jammer, maar we moeten, met ons beperkt budget, ook de realiteit niet uit het oog verliezen. Kunnen ons geen kostgangers permiteren.

De vakantie is voorbij en we preparen ons nu op de volgende groep. Reparen het looprek en de twee rolstoelen die Yanti in haar wilde buien min of meer heeft verwoest en gaan verder. We zullen haar onstuimige aanwezigheid zeker missen, maar het is beter zo.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.