Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Liefde op de set

Liefde op de setNiet alleen in de filmindustrie schiet Amor met pijlen. In het dagelijks leven ontstaan er dikwijls onverwachte en mooie dingen.
Ook hier in het project zie je af en toe een spoor van liefde opbloeien. Allemaal heel omzichtig,het gaat er hier niet zo vrij aan toe als in Nederland. Meestal gaat het weer over als ze na zes maanden zelfstandig de maatschappij in gaan.
Soms is er in de periode dat de jongeren in het project verblijven een dieper gevoel ontstaan. Blijft het ook na die tijd doorgroeien. Wida en Budi zijn daar een mooi voorbeeld van. Zij kwamen beiden twee jaar geleden het project binnen. Wida, een mooi meisje van eenentwintig. Zij is doof geboren maar heeft met hulp van haar ouders zeer goed leren liplezen. Het is ook niet zo moeilijk om met haar te communiceren. Budi is een ander geval. Zijn rechterhand is een stompje met een klein vingertje. Hij kwam nogal angstig en schuchter binnen, werd altijd en overal uitgelachen. Dat is voor een jonge knul van tweeëntwintig niet erg bevorderlijk voor zijn motivatie en zelfvertrouwen.
Ging vrij snel over bij zijn nieuwe "familie" in Fofindis. Er wordt zeker wel gelachen en gegiebeld over elkaars handicap maar het is zeker geen uitlachen. Budi leerde zijn stomp met vingertje te gebruiken, mede als manier om anderen aan het lachen te krijgen. Gezinsvorming is een van de onderwerpen die bij de motivatietraining aan de orde komen. Het wil helemaal niet zeggen dat je als gehandicapte jongen of meisje automatisch kinderen krijgt met een gebrek. Muji, de trainer is daar een uitstekend voorbeeld van. Hij en zijn vrouw Santi zijn beiden gehandicapt en hebben drie kerngezonde kinderen.

De liefde tussen Wida en Budi werd steeds duidelijker. Amor had deze keer zijn werk uitstekend gedaan. Vier mei jongstleden zijn zij getrouwd. Was natuurlijk ook uitgenodigd want zo'n witkop geeft wel extra cachet aan het geheel. Werd dan ook van alle kanten bekeken en besproken in hun kampong in Wates.
Het is wel een heel bijzondere en erg fijne belevenis om die twee zo gelukkig te zien. Er liggen voor deze maand nog twee uitnodigingen van voormalige deelnemers aan het project. Het gaat goed hier.

Nu nog even iets anders. Fosdis Nederland zoekt een soort denktank om samen nieuwe ideeën te ontwikkelen. Ben je betrokken bij dit project en gemotiveerd om steun te verlenen, maak dat a.u.b. kenbaar via een e-mail naar
Vast bedankt.

Ton van der Weij,
Jogjakarta.