Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Selamat tahun baru 2014

Selamat tahun baru 2014Eerst wens ik jullie een goed, gelukkig en vooral gezond 2014. Mede namens bestuur en jongeren in het Fosdis project.
Ook wil ik graag iedereen bedanken voor jullie steun het afgelopen jaar. Zonder die betrokkenheid zou het hier niet lukken. We doen ons best om binnen afzienbare tijd minder afhankelijk te worden. Maar, zoals zoveel hier, gaat het allemaal pelan-pelan, rustig aan. Allerlei voorbeelden worden gemaakt, opvouwbare tassen, tissuehoezen enzovoort, die straks makkelijk verkocht kunnen worden. Als we straks echt gaan produceren, komt er een speciale pagina op onze website, www.fosdis.com Vooral de jongens hier zijn ontzettend enthousiast en gemotiveerd om dit soort produkten te maken. Een van de knullen, Budi, heeft wel een zeer bijzondere handicap. Hij kan vanaf zijn heupen zijn benen niet strekken. Werkt en loopt dus gehurkt. Is wel even wennen als je het voor het eerst ziet. Echter door zijn positieve en opgeruimde karakter vergeet je dat erg snel.

Ik red me wel.
De doktoren wilden dat hij een rolstoel zou gebruiken, maar dat weigert hij absoluut. "Ik redt me wel" was zijn besliste antwoord. Hij doet mee aan de cursus naaien want hij wil straks een eigen "permak jeans", een klein naaiateliertje beginnen. Doet het uitstekend en geeft ook goede suggesties voor nieuwe produkten. Een heel gedreven persoontje en zeer motiverend voor de anderen.

Dit keer doen alle jongeren, jongens en meisjes, mee aan de naaicursus. We hebben van Fosdis Nederland twee professionele naaimachines gekregen. We zijn hier zeer gelukkig mee en de jongeren zeker ook. Het leren gebruiken van deze machines sluit ook beter aan op hun werk straks. In een van mijn vorige columns vertelde ik dat we een meisje uit de vorige groep, Bety, graag wilde houden als hoofd van de huishouding. Daar was toen geen geld voor beschikbaar. Er is een sponsor gevonden die maandelijks haar salaris wil overmaken. Deze maand komt ze voor de stichting werken. Zo komen we iedere keer een stapje dichter bij de professionalisering van het Fosdis project.

Het bestuur van onze Indonesische partner Fofindis en ik ook natuurlijk, zijn hier zeer enthousiast over. We gaan ook zeker lekker door. Op de foto zien jullie rechts Budi zitten in zijn "natuurlijke" houding. De splinternieuwe naaimachines zien jullie op de achtergrond. En als er straks weer "mati lampu", stroomuitval is, kunnen we gewoon doorgaan. We hebben van Fosdis Nederland ook nog een stroomgenerator gekregen. Heel erg bedankt allemaal.

Ton van der Weij,
Jogjakarta,
Indonesië.