Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Hollandse helpende handjes

Hollandse helpende handjesIedere hulp is welkom om het Fosdis project draaiend te houden.
Vooral financiele hulp want van de overheid hier is niet echt veel hulp te verwachten helaas.

Behalve financiele steun is ook iedere andere hulp welkom. Vorig jaar kreeg ik een mailtje van een mij bekende docent van de Hogeschool Den Haag. Of er ook plaats was voor een paar afgestudeerde meisjes die graag willen helpen. Natuurlijk was dat prima, maar zij moesten wel in de stichting verblijven. Dat was geen enkel probleem voor hen.

Vorige week zijn ze in Jogja aangekomen, Chiara en Lindsay. De eerste dag en nacht zijn ze bij mij thuis gebleven. Er moest eerst goed gepraat worden. Ik had ze al per e-mail laten weten dat er geen of weinig luxe is in het project. Volledig terug naar de jungle. Geen wasmachine, geen douche, geen warm water. Plonsen met een bakje uit een grote emmer. Wasje met de hand doen en ga zo maar door. Hoe negatiever ik het afschilderde, zij werden steeds enthousiaster.

Ze zijn nu een week intern in de yayasan, de stichting. Het is verbazend hoe snel ze Indonesisch leren.
De communicatie gaat steeds beter en er ontstaat al een wederzijdse verbondenheid met staf en bewoners. Geweldig om te zien en mee te maken.

Ze hebben een motor gehuurd om meer mobiel te zijn en gisteren zijn ze samen met iedereen naar het strand geweest, zes kilometer verderop. Ze hebben er intens van genoten.

Een van de taken voor Lindsay en Chiara is het opzetten van een webwinkel voor de Indonesische markt. Kan erg belangrijk zijn, niet alleen om de produkten die we al hebben, te verkopen. Ook om nieuwe orders binnen te halen, zodat we meer jonge gehandicapte mensen in vaste dienst kunnen nemen. Dat is de uiteindelijke opzet. Ook om dan het Faire Trade certificaat aan te kunnen vragen. Zou helemaal geweldig zijn. De meisjes blijven twee maanden hier, er kan dus heel veel worden gedaan.

Voor iedere nieuwe ontwikkeling is extra financiele steun nodig.
Tegen mijn gewoonte in wil ik graag het bank nummer geven. NL71 ING B0004837393 ten name van Stichting Fosdis te Woerden.

Ik hoop dat Chiara en Lindsay veel kunnen doen tijdens hun verblijf hier. Het is werkelijk een genoegen om ze hier te hebben en te genieten van hun enthousiasme.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.