Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Keju rumput?

KEJU RUMPUT 1Wel eens de moed gehad om mensen iets uit te leggen dat ze totaal niet kennen.
Zich er niets bij voor kunnen stellen en het over het algemeen ook heel vreemd vinden. Graskaas, keju rumput.
Heb geprobeerd hen duidelijk te maken wat dat inhoudt. Alleen al het beschrijven van een weiland leverde blikken op die boekdelen spraken.

Wat een verspilling van ruimte, kan je beter rijst of andere, meer nuttige produkten op verbouwen.
En dan nog koeien die daarin loslopen en kunnen grazen, een belachelijke gedachte. Hier in Indonesië staan de koeien het hele jaar op stal of aan een touw op het erf. Niks loslopen, dan lopen ze maar weg.

Dagelijks wordt er eten voor de beesten gezocht en meestal in grote bundels, per fiets of motor, naar de stal gebracht.
Heb ze foto’s laten zien van onze Nederlandse weilanden met koeien, van stallen die zomers leeg staan, van melkmachines.
KEJU RUMPUT 2Ze begrijpen er echt niets van, van die rare buitenlanders met hun extreme ideëen. Er werd duidelijk aan onze verstandelijke vermogens getwijfeld. Heb ze de kaasbrikken met kazen laten zien.
Hele grote ogen, ze kennen hier alleen de pakjes met plakjes nogal smakeloze kaas uit de supermarkt.
En die eten ze ook niet want er zit geen sambal in.

Maak heel af en toe eens iets klaar met kaas en hup, gaat er een lading sambalsaus overheen zodat je niets meer proeft van het oorspronkelijke gerecht. Ben er inmiddels aan gewend en zeg er maar niets meer van.

Heb trouwens ook onze Haagse helpende handjes uit moeten leggen wat graskaas is en waarom het zo wordt genoemd. Hadden er ook nog nooit van gehoord, onze stadse deerntjes.

Fosdis en partner Fofindis prijzen zich heel erg gelukkig en dankbaar uitverkoren te zijn door de Woerdense Kaashandelaren, om de opbrengst van de veiling te mogen delen met een andere stichting.
Geeft een enorme stimulans om door te gaan met ons werk.
Bieden, bieden, bieden dus!

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.