Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Keju rumput 2

Keju rumput 2 1Heb jullie al verteld hoe ze hier over loslopende koeien in een weiland denken.
Zonde van de ruimte toch, kan je veel beter en nuttiger gebruiken.
Als ze al iets begrijpen van kaas, denken ze alleen maar aan die witte, veel te zoute plakjes uit de supermarkt.
Vaak hebben mensen uit de dessa’s en kampongs er zelfs nooit van gehoord.

Betsy is nu hier en heeft een stuk keju rumput, graskaas uit Woerden meegebracht, om het de jongelui in het Fosdisproject te laten proeven.
Had er al zoveel over verteld en foto’s laten zien dat ze toch wel erg nieuwsgierig waren geworden.
We hebben er een klein ritueel van gemaakt, de kaas in kleine blokjes, prikkertjes met Nederlandse vlaggetjes erin en op een mooi bordje. Zag er heel leuk uit.
Met zijn allen rond de keukentafel, starend naar die gele blokjes. Zien jullie het voor je? Niemand had het lef om het eerste stukje te pakken, dus heb ik zelf het voorbeeld gegeven en een stukje met smaak genuttigd.
Aarzelend werd nu een stukje gepakt en van alle kanten bekeken en besnuffeld.
Aan de gezichten te zien vonden ze het doodeng. Met piepkleine muizenhapjes werd er geproefd.
Dit was al een hele overwinning voor hen, mijn hulp in de huishouding weigert pertinent te proeven wat ik hier klaarmaak. Ben ik niet gewend pak roept ze dan.

Onze mbak Lita, het meisje op de foto, had na een kwartier nog het stukje in haar mond en hoewel ze bleef lachen, vond ze het duidelijk niet lekker.
Na dat kwartiertje gesabbel heb ik maar gezegd dat ze het mocht uitspugen wat ze dan ook snel deed. We hebben de rest van de kaas maar tot ons genomen.
Was erg lekker maar volkomen onbegrijpelijk voor hen.
Malle Hollanders hoorde je ze denken. Ga maar geen graskaas importeren hier.

Hoewel die kaasproeverij geen echt sukses was, ben ik ontzettend blij en dankbaar voor de prachtige donatie die we uit Woerden hebben gekregen.
Het maakt het mogelijk om het hier uit te bouwen naar een meer selfsupporting projekt. Het huren van een klein winkeltje in een touristisch gebied, om souveniers en andere spullen die in het projekt gefabriekt worden, te kunnen verkopen.
Kunnen we ook een aantal gehandicapte jongelui in vaste dienst nemen. Zou helemaal geweldig zijn, niet meer zo afhankelijk te zijn van donaties alleen.
Zeker ook een pluspunt voor de motivering van onze jongeren.

Groetjes,
Ton van der Weij,
Jogjakarta.