Netherlands_flag  United_Kingdom_flag  indonesia

Deel opbrengst graskaasdag Woerden naar Fosdis

Graskaasdag_1Elk jaar wordt tijdens de Graskaasdag een reuzenkaas geveild voor een goed doel.
In 2014 ging de helft van de opbrengst naar Fosdis Nederland.

Fosdis helpt mensen met een handicap in Indonesië. Ton en Betsy van der Weij zorgen ervoor dat dit bedrag optimaal besteed wordt. Hun verslag leest u hier.

"Samen met de Indonesische partner Fofindis worden er mogelijkheden geschapen om gehandicapten in Indonesië een kans te geven op een normaal en zelfstandig bestaan.
Het geweldige bedrag dat de graskaas heeft opgebracht is onder andere besteed aan het aanbrengen van houten schotten tussen de bedden op de slaapzalen, zodat er wat meer privacy is voor de mensen.

Ook is er een tweedehands motor aangeschaft voor het vervoer van de mensen. Een aantal vruchtbomen en een toom kippen zijn een goede aanvulling op de voedselbehoefte en het leren zelfstandig te functioneren van de mensen. Nu konden we ook een part-time docent in dienst nemen voor management en marketing. Het grootste deel van het geld staat nog op de bank en zal o.a. worden gebruikt voor het realiseren van een sociale werkplaats voor gehandicapten. Nogmaals, iedereen heel erg hartelijk bedankt voor de prachtige financiële opsteker voor het Fosdis project."

Ton van der Weij
Jogjakarta, Indonesië
Woerdense kaas proeven in Indonesië

"Wat een verrassing dat we vorig jaar in aanmerking kwamen voor een deel van de opbrengst van de eerste graskaas. Was er stil van, ons project in Indonesië, geholpen door de kaasverkoop in Nederland. Zoals Ton al eerder schreef snappen ze daar in dat warme land niet dat onze koeien in de wei lopen. Hoeveel sawah’s, rijstvelden, zijn dat wel niet.

Wij, het bestuur van Fosdis Nederland, hebben genoten van het bieden. Gelukkig was mij het een en ander uitgelegd voor die tijd. Dacht gaan ze nu echt 20.000,00 euro betalen voor die kaas? OK, hij is heel groot, zwaar en erg lekker, maar het is verdraaid veel geld. Na de uitleg begreep ik dat je alleen die delen betaald waar je het bordje voor omhoog steekt.

Wat deed Jacques de Koning het geweldig. In een rap tempo vlogen de bordjes omhoog. Het bedrag liep alsmaar op. Gelukkig had hij mij ook verteld dat er op een bepaald moment een inzinking komt. Maar……zo verzekerde hij mij, ik sla hem niet af hoor! Hoort allemaal bij het spel die inzinking daarna gaat het weer vrolijk verder. Goed dat wist ik dan maar het is wel zenuwslopend. Voor iedereen die het nog nooit gezien heeft……beslist gaan kijken en genieten.

Wij waren dus samen met de voedselbank de gelukkigen. Ieder de helft van een geweldig bedrag. Na afloop een telefoontje naar Indonesië waar ze helemaal verbijsterd en sprakeloos waren maar ook heel blij.

En dan wil je toch ook graag het product laten zien wat voor deze enorme donatie heeft gezorgd. In september stukken kaas gekocht en in de koffer meegenomen naar Indonesië. Je kunt je niet voorstellen met wat voor argusogen mijn kado werd bekeken. Normaal neem ik veel chocolade mee, nu was dat gewoon een geel iets. Ondanks dat we het gekoeld meegenomen hadden, begon ook de kaas toch iets te zweten. Graskaasdag_2Kleine bordjes gemaakt, Hollandse vlaggetjes er op. Ton spreekt aardig Indonesisch maar voor mij alleen gebarentaal en het woord makan/eten als uitnodiging voor de proeverij. Niet te geloven wat een bescheidenheid, niemand tastte toe. Dan de witte kaaskoppen maar als eersten. Aarzelend geknik en vriendelijk lachen van Lita, ze durfde het wel te proberen. Het hele blokje ging er in en bleef er in. Eindeloos kauwen, maar doorslikken ho maar. Niet echt bevorderlijk voor het lef van de anderen. Uiteindelijk kwamen er meer over de brug. Niet echt enthousiast maar toch….Ondan deed zijn best en pakte meerdere stukjes. Toen het leek dat hij de smaak kon waarderen vroeg ik: Voortaan kaas i.p.v. chocolade? Geschrokken en weer met zijn allerliefste glimlach, schudde hij zijn hoofd.

Ach, als ik daar ben eet ik iedere ochtend nasi, thuis is het ook nog een tijd mijn ontbijt. Daarna gewoon weer over op de vertrouwde sneetjes brood met diverse soorten kaas. Zo hebben we allemaal onze gebruiken, onze eigen cultuur! En….dat is prima."